Opština Budva podržala projekat “Digitalne kulturne rute 2”

Obavještavamo vas da je Opština Budva, odlukom o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama za 2024. godinu, podržala projekat NVO Centra za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore pod nazivom ,,Digitalne kulturne rute 2”. Glavni partner na implementaciji projekta je NVU Društvo za kulturni razvoj ,,Bauo” iz Petrovca na moru.

Projekat ,,Digitalne kulturne rute 2” predstavlja nastavak istoimenog projekta koji je tokom 2022/23. godine sproveo NVO Centar za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore, u sklopu programa ,,ReLOaD 2” koji je sprovodio UNDP kancelarija u Crnoj Gori, a finansiran je od strane Evropske Unije.

Predmetni projekat, digitalne kulturne rute, predstavlja digitalni vodič koji mapira kulturne sadržaje na teritoriji opštine Budva. U sklopu prve faze projekta obrađen je prostor Starog grada Budve, izrađen je web sajt sa digitalnom mapom i opisom kulturno istorijskih sadržaja Starog grada na našem i engleskom jezku, i postavljani su QR kodovi na mapiranim tačkama. U nastavku projekta planira se proširivanje digitalnog vodiča, obilježavanjem većeg broja značajnih kulturno-istorijskih lokaliteta na teritoriji opštine Budva.

Cilj projekta je spajanje grane kulture, kulturne baštine i turizma na teritoriji opštine Budva, kao i objezbeđivanje kvalitetne i savremene prezentacije kulturne baštine. Ovim projektom težimo da na pristupačan način približimo istorijsku pozadinu značajnih kulturnih dobara i lokaliteta na teritoriji opštine Budva, ukazujući na njegovu značajnu poziciju u socio-kulturnim odnosima, kao i značajnu poziciju u kreiranju identiteta grada.

Odlukom o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama za 2024. godinu, Opština Budva je za realizaciju projekta ,,Digitalne kulturne rute 2” odobrila finansijska sredstva u iznosu od 6.992 EUR. Projekat ,,Digitalne kulturne rute 2” će se realizovati do kraja 2024. godine.

Realizacija nastavka projekta ,,Digitalne kulturne rute 2” je od velikog značaja za adekvatnu prezentaciju i valorizaciju kulturnog nasljeđa Crne Gore, a posebno važno za teritoriju opštine Budva.

Detalje o implementaciji projekta možete pratiti na društvenim mrežama organizacije.

Zapisnik sa IV sjednice Komisije za raspodjelu sredstava NVO 7. 6. 2024.

Odluka o raspodjeli sredstava NVO 7. 6. 2024.